Reaching Your Target is Our Business!

Blog

6 enkla skäl att äta lokal mat

EatLocal

  1. Äta lokala menar mer för den lokala ekonomin.

1kr använt lokalt genererar dubbelt så mycket intäkter för den lokala ekonomin. När företagen inte ägs lokalt, pengar lämnar gemenskapen vid varje transaktion.

      2.Lokalt odlade produkter är fräschare.

Medan produkter som köps på andra ställe har varit i transit eller kall lagras i veckor eller ännu mer, lokala produkter som du köper från din lokala gårdar har ofta plockat inom 24 timmar efter ditt köp. Detta färskhet inte bara påverkar smaken på maten, men näringsvärdet som avtar med tiden.

      3. Lokal mat helt enkelt smakar bättre.

Någonsin försökt en tomat som plockades inom 24 timmar? Nog sagt.
Lokalt odlade frukter och grönsaker har längre tid att mogna. Eftersom produkterna kommer att hanteras mindre, inte lokalt odlade frukt inte vara "robust" eller att stå upp mot tuffa frakt.


     4. Att äta lokalt är bättre för luftkvaliteten och föroreningar än att äta ekologiskt.

De miles att ekologisk mat reser ofta till vår tallrik skapar miljöskador som uppväger fördelarna med att köpa ekologiskt.
Att köpa lokal mat håller oss i kontakt med årstiderna. Genom att äta med årstiderna, vi äter mat när de är på topp smak, är den vanligaste och billigaste.

 

    5. Att köpa lokalt odlad mat är foder för en underbar historia.

Att känna en del av historien om din mat är en sådan kraftfull del att njuta av en måltid.

 

   6. Stöd till lokala leverantörer stödjer ansvarig markexploatering.

När du köper lokalt, ger du dem med lokala öppna rymden - gårdar och betesmarker - en ekonomisk anledning att hålla öppet och utvecklas.

 

by ProFarmMat

logo 2162732 web

Matkassar är numera ett välbekant begrepp. Maten beställs på nätet och du får den levererad hem eller så får du åka och hämta den färdiga kassen i butiken.

Alex och Alexandra Apostoiu har tagit konceptet ett steg längre då maten som beställs via dem kommer från gårdar i länet. Och maten hämtar och levererar de själva.

Läs mer på Västmanlands nyheter

 

Under våren 2016 drog Ramnäsföretaget ProFarmMat i gång. De är först i Västmanland med att leverera närproducerad mat från lokala gårdar hem till kunderna.

 
 

Relatera

 

ProFarmMat drivs av paret Alex och Alexandra Apostoiu. De startade företaget för ett år sedan och flyttade då från Västerås till Ramnäs. Under det gångna året har de byggt upp en webbshop och nu i mars började de med försäljning.

– Det är jätteroligt att få jobba med något vi gillar. Det är kreativt och ger mycket energi, säger de.

I webbshoppen säljer ProFarmMat färdiga matkassar och enskilda varor. Allt producerat på gårdar i Västmanland. Det populäraste bland kunderna är enligt paret frukostkassen. Den innehåller bland annat mjölk, yoghurt, ägg, frukt, müsli och bröd.

– Vi fokuserar på bra kvalitet och vill erbjuda naturlig mat, säger Alex Apostoiu.

Läs mer på VLT